Wine Talk

Snooth User: Gregory Dal Piaz

Wine Trivia quiz

Posted by Gregory Dal Piaz, Feb 6, 2009.

Wine Trivia

1) Put these bottles in the correct order from smallest to largest

A. Jeroboam
B. Melchior
C. Marie Jeanne
D. Imperial

2) Approximately how many bubbles are in a bottle of Champagne?

A. 49 thousand
B. 4.9 million
C. 49 million
D. 490 million

3) The world’s oldest bottle of wine was found in…

A. Mesopotamia
B. Germany
C. Peru
D. China

4) The world’s oldest wine bottle dates from…

A. 2000 BC
B. 325 AD
C. 46 BC
D. 1110 AD

5) The world’s oldest full bottle of wine dates from…

A. 1210
B. 1644
C. 1321
D. 1472

6) The most ever spent on a bottle of wine.

A. $160,000
B. $250,000
C. $100,000
D. $125,000

7) How many pounds of grapes are used to produce one bottle of wine?

A. 1 lb
B. 2.5 lbs
C. 3.33 lbs
D. 6 lbs

8) What percentage of wine is made up of water and alcohol?

A. 97%
B. 95%
C. 99%
D. 90%

9) What percentage of California’s table wine production is Chardonnay?

A. 26%
B. 10%
C. 41%
D. 19%

10) What percentage of Italy’s table wine production is Barbera?

A. 26%
B. 10%
C. 41%
D. 19%

11) When is Open That Bottle Night?

A. February 28th
B. March 28Th
C. February 1st
D. April 1st

12) Where will you be celebrating Open That Bottle Night?

A. In NYC with Snooth
B. Online with Snooth
C. Offline but thinking about Snooth
D. Making planes to do it next year with Snooth

13) What will you be drinking on Open That Bottle Night?

A. Large format Barolo from Greg’s Cellar
B. Large format Burgundy from Greg’s Cellar
C. Large format California Cabernet from Greg’s Cellar
D. Crazy dessert wine from Greg’s cellar











Replies

244
772
Reply by Rodolphe Boulanger, Feb 6, 2009.

Good Friday afternoon brain teasers...

1. Still or Sparkling Jeroboam? Oh, it doesn't matter. MJ<Jeroboam<Imperial<Melchior
or C A D B
2. C - 49 Million
3. B - Germany
4. B - 325 AD
5. D - 1472 - Hugh Johnson talks about drinking some 14th century Tokaji in one of his books...
6. A - $160,000 - Billionaire's Vinegar, anyone?
7. D - 6 pounds. - I used to have a sheet from the Sonoma Grape Growers that listed all this...
8. C - 99%
9. D - 19%
10. D - 19% - One of these has to be right...
11. A - The last Saturday in February
12. A - In NYC
13. D - Hopefully from Eastern Europe!

7127
2921
Reply by Gregory Dal Piaz, Feb 8, 2009.

Looks like you scared every one away Rodolphe!

Come on folks jump on in!

2031
3202
Reply by Philip James, Feb 9, 2009.

1 C > A > D > B
2 C
3 A
4 B
5 B
6 A
7 B - i hear that its 600 grapes per bottle on average
8 C
9 D
10 B
11 A
12 A
13 D

Guess this was too taxing for weekend ruminations? Its monday now, lets see some others join me in failing this quiz.

14
324
Reply by fibo86, Feb 9, 2009.

1. not too sure...as the only one in that list I've heard of is jeroboam
2. 49million
3.B
4.B
5.D
6.A
7.B
8.C
9.A
10.D
11.A
12.B
13.E wishfully all of the above.

Hope I did ok for guessing a bit

476
1138
Reply by John Andrews, Feb 9, 2009.

Woohoo! I'm not the first to answer!

1) C, B, D, A
2) C
3) A
4) C
5) D
6) A - because the others seem too obvious
7) D - I should really know this
8) C - great question
9) A - 41% seems just to high ... and I'm guessing Zin (white zin is the largest)
10) D - I like prime numbers
11) A
12) Hopefully A but most likely B
13) E ... any of the above.

I'm hoping for a passing grade.

476
1138
Reply by John Andrews, Feb 10, 2009.

Bump.

7127
2921
Reply by Gregory Dal Piaz, Feb 10, 2009.

Ok I'll give this another day so if anyone else want's to try their hand now is the time!

476
1138
Reply by John Andrews, Feb 10, 2009.

That's why I 'bumped' it to the top of the list. :-)

7127
2921
Reply by Gregory Dal Piaz, Feb 13, 2009.

Answer time

1)

CADB

2)
C. 49 million
3)
B. Germany
4)
B. 325 AD
5)
D. 1472
6)
A. $160,000
7)
B. 2.5 lbs
8)
A. 97%
9)
A. 26% - California's moat heavily planted variety
10)
B. 10% - Italy's most heavily planted variety
11)
A. February 28th
12)
A. In NYC with Snooth
13)
A. Large format Barolo from Greg’s Cellar....


2031
3202
Reply by Philip James, Feb 13, 2009.

Wow, I scored 8! Some guessing involved, but a pretty decent result.

*flex*

244
772
Reply by Rodolphe Boulanger, Feb 13, 2009.

8 as well - good quiz !


Back to Categories

Top Contributors This Month

125836 Snooth User: dmcker
125836dmcker
62 posts
324443 Snooth User: outthere
324443outthere
58 posts
847804 Snooth User: EMark
847804EMark
56 posts

Categories

View All





Snooth Media Network